Resepi Masakan Sotong & Udang

Air Asam

Cili padi - dikisar
Lada kering - dikisar
tomato - dipotong dadu
Limau nipis - ambil jusnya
daun kesum - di hiris halus
bijan - di goreng (kalau tak nak pun tak apa)
air asam jawa
belacan
sos tomato
garam - secukup rasa
gula - secukup rasa
Bawang goreng

Caranya:
Campurkan kesemua bahan tadi.suaikan rasanya.Jangan terlalu cair nanti tak best.
Enak dimakan dengan ayam bakar ,daging bakar,ikan bakar dan yang seangkatan dengannya

BUBUR ASYURA
Bahan:

1/2 kilo gm beras, basuh ..rendam kejap dan dikisar halus
1 kg gula pasir ]
1 kg gula merah ] masak dan tapiskan
2 kg pati santan
600 gm sagu halus, direndam
10 biji pisang emas atau pisang raja, dipotong kecil
1 kg kacang hijau, direbus empuk
1 mangkuk hirisan jagung
1 kg ubi keledek, dipotong dadu
600 gm kacang tanah, digoreng dan dibuang kulitnya
10 ulas nangka masak, dipotong dadu

Cara
1. Masukkan santan ke dalam periuk. Kemudian campurkan tepung beras sedikit demi sedikit dan kacau biar sebati.
2. Campurkan air gula yang siap ditapis.
3. Kemudian masukkan bahan seperti hirisan jagung, ubi keledek terlebih dulu kerana bahan terb a b i t lambat empuk.
4. Akhir sekali baru masukkan pisang, kacang hijau, kacang tanah dan nangka. Bahan ini akan lembek kalau dicampur terlalu awal.
5. Kacau adunan bubur sehingga pekat. Kalau adunan mula
lekang dari periuk bermakna bubur itu sudah masak.

BUBUR ASYURA [versi manis ]

bahan

1 biji keledek
1 biji keladi
2 biji pisang nangka
1 liter santan [1 biji kelapa]
1 cawan gula pasir
1 cawan gula merah
1 tin jagung manis
1 cawan kacang hijau [rebuskan]
1/2 cawan sagu [basuh dan toskan]
1/2 cawan tepung beras
1 helai daun pandan

cara
1. Keledek, keladi dan pisang dipotong dadu
2. Rebuskan kedelek dan keladi. Toskan
3. Jerangkan santan dengan gula merah, gula pasir dan daun pandan sehingga larut.
4. Masukkan semua bahan dan tepung beras.
5. Sentiasa kacau supaya tidak bergentel.
6. Masukkan sagu dan kacau sehingga pekat dan kental.
7. Bila sagu nampak jerneh tuangkan dalam loyang dan sejukkan.
8. Bila sejuk boleh dipotong dan hidangkan.



BUBUR ASYURA TERENGGANU

bahan-bahannya:
1 kg beras
1 kg bawang merah(500 gm dimesin ,500 gm dijadikan bawang goreng)
1 kg gula
1 kg daging
1 kg santan
250 gm kacang hijau
500 gm ubi keledek
250 gm kerisek
2 btg serai
2 cm halia
5 ulas bawang putih
3 s/b rempah ashura
garam

cara
1. Masukkan beras, kacang, keledek dan daging sehingga lembut dan hancur.
2. Mesinkan bawang merah, bawang putih, halia dan serai.
3. Masukkan dalam rebusan beras dan daging tadi.
4. Masukkan rempah, kerisek, bawang goreng dan santan.
5. Masukkan garam dan kacau sehingga rata dan masak pekat.
6. Tuangkan dlam loyang atau bekas kecil.
7. Sejukkan dan boleh dihidangkan.

ACAR IKAN KERING
Sumber : Sazylina Ramly
Sumbangan :Mak Lang
Gambar: Mak Lang

Bahan-bahan
1 kg Isi ikan kurau / talang kering - basuh dan kemudian di goreng macam biasa
RM 2 - cili padi
RM 2 - bawang kecil
RM 2 - bawang putih
Rempah
2 gengam cili kering }
2 inci Halia } diblendkan
2 inci kunyit hidup }
4 biji bawang besar }
Daun kari (4 tangkai diambil daunnya)
RM 1 - Ketumbar (serbuk @ biji) - sekiranya menggunakan ketumbar biji,
gorengkan dulu dan blend halus.
1 botol Cuka
Gula

Maklang letak sedikit biji sawi...

Cara Menyediakan
1. Tumis kan daun kari sehingga wangi.
2. Tumiskan bahan blend sehingga garing / pecah minyak. Masukkan gula
(biarkan manis) dan kacau sehinga hancur/mendidih.
3. Lepas tu masukkan CUKA dan kacau sampai mendidih. Masukkan isi ikan/ cili
padi / bawang kecik dan putih.
4. Cukup sekadar mendidih seketika saje. Tutup api.



Sotong Garing
Sumbangan : Tinjau Lihat dr OnTheMenus

Bahan
4 ekor sotong dibersihkan dan potong bulat tebal
2 keping roti bakar dan kisar jadi sebuk
4 sudu besar tepung jagung
2 biji telur dipukul dgn. garam & lada sulah
minyak untuk menggoreng
Taburkan tepung jagung ke atas sotong dan ratakan.
Golekkan ke dalam telur dan ke dalam serbuk roti
Panaskan minyak dan goreng sotong hingga garing & toskan. Hias dan hidang.



SOTONG GORENG PEDAS
Sumbangan : Ariza dr OnTheMenus

Bahan-bahan:-
600gm sotong segar (dibersihkan dan dipotong gegelang atau kepingan)
2 camca besar minyak masak
2 biji bawang merah dicincang
2 ulas bawang putih dicincang
2 biji cili merah dicincang
2 pucuk daun bawang dihiris halus
3 camca teh Sos Malaysian Stir-Fry Chef Wan
Sedikit serbuk lada hitam
1 pucuk daun ketumbar dihiris halus
Rebus sotong didalam air panas sehinggs separuh masak. Kemudian sejat dan ketepikan.
Panaskan minyak masak didalam kuali dan tumis bawang merah dan bawang putih sehingga wangi.
Masukkan cili merah, daun bawang, sotong dan Sos Malaysian Stir-Fry Chef Wan dan goreng 2 hingga 3 minit.
Bubuh sedikit serbuk lada hitam dan daun ketumbar yang dihiris tadi. Gaul rata-rata sehingga sebati dan tutup api.
Hidangkan panas-panas bersama nasi.
SOTONG GORENG THAI
Sumber: Chef Tan, Sakura Restaurant
Sumbangan: Diana

Bahan-Bahan
200g Sotong
150g Serbuk roti
1 biji Telur
1 sudu kecil Serbuk kunyit
1 sudu kecil Minyak bijan
5 sudu besar Tepung jagung
Secukup rasa Gula merah
Secukup rasa Garam
30g Tepung naik sendiri
15g Tepung custard
700ml Minyak
1 sudu kecil Serbuk lada putih

1. Cuci sotong dengan tepung jagung untuk menghilangkan lendir sotong. Kemudian, sotong dicuci dan ditos.
2. Masukkan telur yang telah didadarkan. Campurkan kunyit, garam, gula merah, tepung naik sendiri, tepung custard dan minyak bijan. Gaul rata dan golekkan dalam serbuk roti. Goreng hingga sebati.

SOTONG GORENG TOMYAM
Sumbangan: Kak Liza

Bahan-bahannya
500 gm sotong sedang [bersihkan, potong 3 dan gorengkan sikit]
3 biji kentang [potong baji dan gorengkan]
3 helai daun limau purut [koyakkan]
3 tangkai cili besar
3 tangkai serai [ketukkan]
1 labu bawang besar [mayang]
1/2 cawan air asalm jawa
5 tangkai daun ketumbar
2 biji buah tomato [belah 4]
minyak
garam

Bahan tumbuk
5 biji cili api
5 biji cili merah
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk sehingga wangi.
2. Masukkan sedikit air dan sotong. Gaulkan rata. Gunakan api perlahan
3. Masukkan daun limau purut,, serai.bawang besar dan semua bahan di atas.
4. Masukkan air asam .
5. Bila nampak kering air, masukkan sotong dan kentang. Gaulkan rata.
6. Angkat dan hiaskan dengan daun ketumbar yg dipotong.

Sotong Pesemol
Sumbangan : Audah dr OnTheMenus

Bahan-bahan
1kg sotong di potong empat segi dan dikelar-kelar
Sedikit minyak untuk menumis
1 batang cilimerah dibelah dua
1 batang cili hijau dibelah dua
2 biji buah tomato dibelah dua

Bahan-bahan yang dimesin
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
7 biji cilimerah
5 biji cili padi
6 biji buah keras
2 cm kunyit hidup
2 cm halia
2 batang serai dititik
1 cm lengkuas
1 helai daun kunyit dihiris nipis
2 camca kecil Gula Jawa
Garam secukupnya
3 keping Asam keping
2 cawan santan pekat

Cara-cara membuatnya
1. Panaskan minyak dan tumiskan serai bersama lengkuas dan
bahan-bahan yang dimesin sampai wangi.
2. Masukkan santan dan asam keping, didihkan perlahan-lahan sampai pekat.
3. Masukkan sotong, gula jawa, garam dan cili, tomato serta hirisan daun kunyit.
Sajikan.

Gulai Terung dengan Kerang Kak Tih
Terung Bulat - Belah 4
Isi Kerang - dibersihkan
Bawang merah ]
Bawang putih ] dihiris halus
Rempah Kari Ikan - 5 hingga 6 sudu besar
Halba campur
Garam secukup rasa
Perasa - Pak Aji naik motor
Santan
Air
Daun Kari Pole
Air asam jawa
2 biji cabai merah
Cara
Panaskan kuali. Masukkan minyak.
Bila panas, masukkan bawang merah dan putih yang dah dihiris.
Masukkan sedikit halba campur dan daun kari. Goreng hingga naik bau.
Masukkan sedikit air dan campurkan rempah kari. Kacau hingga naik minyak. Tutup kuali.
Dah naik minyak, tambah air asam jawa. Tumis lagi hingga naik bau.
Masukkan terung bulat dan tutup kuali supaya terung cepat empuk.
Masukkan kerang dan santan. Bubuh garam secukup rasa dan juga sedikit Pak Haji.
Masukkan cabai merah. Perlahankan api dan biar hingga naik minyak.
Boleh makan ngan nasi putih panas

Masak Lemak Labu ngan Udang Galah
Sumber : Chetam

Labu Kuning
Udang Galah (kalau tak der, bubuh jer ikan bilis atau udang kering)
Bawang Merah
Santan (Chetam guna santan segera)
Secukup garam
Air
Cabai Merah

Cara-cara
Bersihkan udang. Buah labu dibuang kulit dan biji. Potong ikut suka.
Sediakan periuk. Masukkan labu, udang, bawang merah dan cabai merah yang dipotong dan air ke dalam periuk. Hidupkan api. Bila labu separuh empuk, masukkan santan dan garam. Kacau jangan bagi santan naik minyak. Bila labu dah empuk, tutup api dan hidangkan.

Sambal Tumis Udang dan Petai Bonda Chetam

Petai
Cili Kering
Garam
Asam Jawa - optional
Santan
Udang
Belacan
Bawang Merah
Bawang Besar
Minyak Masak

Cara
Petai yang dikikis kulitnya. Belah dua memanjang. (petai dimakan dengan kulitnya sekali tetapi permukaan kulit hendaklah dikikis dengan pisau terlebih dahulu).
Rendam cili kering ngan air panas. Kemudian kisar dengan bawang merah dan belacan.
Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan bahan yang dikisar. Masak sehingga naik minyak.
Masukkan petai dan udang. Gaul rata.
Masukkan santan. Masukkan bawang besar yang dipotong bulat. Gaul lagi. Akhir sekali masukkan garam.
Gaul rata. Boleh diangkat dan dihidangkan.

CHILLI CRAB
Sumber : Diana

Bahan-bahannya
5 ekor ketam, dibersihkan dan dibelah 2
6 sudu makan sos tomato
1 biji telur, dipukul dengan 1/3 cawan air
1/2 cawan air
gula secukup rasa
garam secukup rasa
serbuk perasa, jika suka
minyak untuk menumis

Bahan untuk Dikisar
15 tangkai cili kering, direndam air panas
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih

Cara-caranya
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis rempah yang telah dikisar sehingga naik bau. Bila rempah telah garing masukkan air, sos tomato, garam, gula dan serbuk perasa.
2. Masak rempah sehingga ia mendidih kemudian masukkan ketam. Dibalik-balikkan sehingga ketam masak. Rasakan kuahnya, jika ada yang kurang tambah gula dan garamnya.
3. Telur yang telah dipukul bersama sedikit air dituang dan gaul rata. Angkat dan boleh hidangkan.

Ketam Percik

500 gm ketam sederhana besar
15 ulas bawang merah - dikisar
1.5 cm halia- dikisar
1.5 cm kunyit hidup - dikisar
10 biji cili merah - dikisar
2 batang serai - diketuk
2 helai daun kunyit
1 cawan santan pekat
Garam dan gula secukup rasa

Cara
1. Bersihkan ketam. Gaulkan ketam bersama sedikit garam dan serbuk kunyit. Panggang di atas api yang sederhana sehingga 3/4 masak. Angkat.
2. Panaskan periuk, masukkan santan pekat serta bahan yang dikisar tadi. Kacau dalam api yang perlahan.
3. Campurkan daun kunyit, serai, garam dan gula secukupnya. Biarkan mendidih, pekat dan berminyak. Padamkan api.
4. Ambil kuah sedikit dan curahkan ke atas ketam dan panggang sekali lagi di atas api yang perlahan. Setelah masak, hidangkan.

Ayam Percik

1/2 ekor ayam - dipotong 2 bahagian
1 biji bawang besar - dikisar
4 ulas bawang putih - dikisar
6 biji cili kering - dikisar
2 cm halia - dikisar
1.5 cm lengkuas - dikisar
2 batang serai - diketuk
1 1/2 biji kelapa - diambil santan pekat
1/2 sudu makan serbuk kunyit
1/2 sudu teh halba
2 helai daun kunyit
Garam dan gula secukup rasa

Cara
1. Bersihkan potongan ayam dan kelar sedikit. Panggang ayam sehingga 3/4 masak.
2. Panaskan periuk, masukkan santan serta bahan-bahan kisar.
3. Campurkan daun kunyit, halba, serai, garam dan gula secukup rasa. Biarkan mendidih hingga pekat dan naik minyak.
4. Ambil kuah dan curahkan atas ayam dan panggang atas api hingga masak. Angkat dan dihidang.

Sotong Percik

500 gm sotong putih
5 ulas bawang merah - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
10 biji cili merah - dikisar
1 cm halia - dikisar
2 helai daun kunyit
1.5 cm kunyit - dikisar
2 batangs erai - diketuk
1 cawan santan pekat
Garam dan gula secukup rasa

Cara
1. Bersihkan sotong. Panggang atas api yang sederhana hingga 3/5 masak.
2. Panaskan periuk, masukkan santan serta bahan-bahan kisar. Campurkan daun kunyit, serai, garam dan gula secukup rasa. Biarkan mendidih hingga pekat dan naik minyak.
3. Padamkan api. Ambil sedikit kuah tadi dan tuangkan atas sotong dan panggang sekali lagi dengan menggunakan api perlahan. Hidangkan.

Tip : Untuk menyediakan sotong yang elok supaya menjadi lekang, senang dicuci atau menghilangkan baunya, anda boleh masukkan sotong tersebut dalam air beras dan biarkan 10 minit.

Udang Masak Serai Wangi
Bahan-bahan:
600 gm udang harimau - digoreng setengah masak 4 batang serai 100 gm cili kering 100 gm bawang merah 100 gm cili merah 70 gm bawang putih 70 gm halia muda 3 sudu besar pati asam jawa 30 gm belacan bakar 100 gm pati santan Garam dan gula secukup rasa
Cara memasak:
 
  1. Kisar halus serai, cili kering, bawang merah, cili merah, bawang putih dan halia muda.
  2. Tumis hingga wangi dan masukkan air asam jawa dan sedikit santan cair.
  3. Masak atas api sederhana hingga kuah pekat
  4. Masukkan pati santan dan udang.
  5. Masak hingga naik bau.
Udang Masak Lemak Nenas
Bahan-bahannya :
10 ekor udang(sedrhana besar)
8 biji cili kering
2 biji cili merah
½ biji nanas

5 ulas bawang merah
2 batang serai
1 inci kunyit hidup
½ inci belacan
2 cawan santan
sedikit kerisik
sedikit gula

Caranya :
Bersihkan udang dan toskan.  Taburkan sedikit gula diatasnya.  Tumbuk cili kering,cili hidup,kunyit hidup,serai,belacan dan bawang merah hingga lumat. Masukkan santan ke dalam kuali & biarkan sehingga mendidih, barulah dimasukkan rempah yang telah ditumbuk tadi, masukkan sedikit minyak masak dan masukkan udang lalu dibalik-balikkan.  Angkat udangnya terlebih dahulu.Masukkan nanas dan sedikit garam.  Bila kuahnya telah sebati masukkan udang dan kerisik.  Angkat dan hidangkan.


Bahan-BahanNya :
50 gm udang basah - dibuang kulit
50 gm sotong - potong ikut suka
100 gm isi ayam - dipotong dadu
1 biji buah tomato - potong ikut suka
3 batang serai - di titik
4 biji cili padi - di ketuk
1 biji bawang besar - di hiris bulat
2 ulas bawang putih - diketuk
1 - 2 biji limau nipis
2 - 3 helai daun limau purut
1 camb kicap sotong ( kicap cair Thailand)
sedikit bunga kobis dan carrot - potong ikut suka
daun sup & daun bawang
1/2 camb sos tomato siam - optional
garam, gula dan ajinomoto secukupnya.
4-5 cawan air

Cara-Caranya ::
Didihkan lebih kurang 4 cawan air di dalam periuk. Bila air mendidih, masukkan serai, bawang putih dan daun limau purut.  Kemudian masukkan ayam, udang dan sotong.   Apabila ia mendidih, masukkan pula bawang besar, garam, gula, ajinomoto,  sayur-sayuran, cili padi, sos tomato, kicap siam dan buah
tomato. Ingat  proses memasaknya mesti cepat. maksud saya api dapur mesti besar untuk  memastikan tomyam anda lebih enak.

Dan akhir sekali, angkat dan taburkan dengan daun sup dan daun bawang.

Bahan-bahan:
350 gram udang besar
1 sudu makan minyak masak
1 batang serai – cincang kasar
2 helai daun limau purut – cincang
1 tangkai lada hijau – buang biji dan cincang
1.2 liter air rebusan ayam atau ikan (stok)
1 biji limau nipis
1 sudu makan sos ikan
1 tangkai cili api – buang biji dan cincang halus
1 biji bawang besar – hiris nipis
Garam dan lada sulah secukup rasa
1 sudu makan daun ketumbar cincang – untuk taburan

Cara penyediaan:
Bersihkan udang, asingkan kepala dan kulit, tinggalkan sedikit kulit dan ekor.
Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan kepala dan kulit udang. Goreng sehingga bertukar warna menjadi kemerahan anggaran selama 3-4 minit. Masukkan serai, daun limau purut, lada hijau dan stok.
Ambil sedikit hirisan kulit limau nipis. Sagat kulit limau nipis yang tinggal. Masukkan kulit yang telah disagat ke dalam periuk. Biarkan sehingga ramuan mendidih.

Setelah mendidih, kecilkan api, tutup periuk dan biarkan mereneh selama 20 minit.

Tapis air rebusan tadi. Buang bahan yang ada dalam periuk dan masukkan semula air rebusan tadi.

Perah limau nipis, masukkan sos ikan, garam dan lada sulah secukup rasa pada air rebusan. Panaskan atas api sederhana sehingga mendidih.

Kecilkan api, masukkan udang dan biarkan masak selama 2-3 minit.

Masukkan cili api dan hirisan bawang besar. Kacau seketika dan tutup api.

Sendukkan ke dalam mangkuk dan taburkan daun ketumbar. Hidangkan panas-panas.


Bahan -bahan:10 ekor udang besar
5 keping cendawan putih, belah 2
2 batang serai, potong kasar
2 helai daun limau purut
3 tangkai lada merah, potong kasar
1 batang daun ketumbar, potong kasar
1 batang daun ketumbar, ambil daunnya
1 biji limau nipis, ambil jusnya
2 sudu makan sos ikan
1 sudu makan paste tom yam
Garam secukup rasa
500 ml air rebusan udang

Cara penyediaan :

Panaskan air rebusan udang bersama serai, daun limau purut, batang daun ketumbar, lada dan paste tomyam sampai mendidih.

Masukan udang, cendawan, sos ikan dan jus limau nipis. Tambahkan garam dan taburi dengan daun ketumbar.

Sajikan panas-panas


Bahan-bahan:
400 gm udang besar
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit garam
1 sudu makan tepung jagung
Minyak untuk menggoreng
1 labu bawang besar
1 biji cili merah
3 ulas bawang putih
3 sudu makan madu (bancuh dengan 2 sudu makan air)
2-3 biji cili api (diketuk)
1 sudu makan sos cili
1 sudu makan jus lemon /limau kasturi/ limau nipis
sedikit daun ketumbar (dihiris)
1/2 sudu makan kicap pekat

Cara penyediaan:
Gaul udang bersama serbuk kunyit, garam dan tepung jagung. Perap selama 10 minit. Kemudian goreng sehingga garing. Ketepikan.

Kisar bawang besar bersama cili merah dan bawang putih.

Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bahan yang telah dikisar hingga garing.

Masukkan madu, kicap dan sos cili. Kacau sedikit

Masukkan cili api dan daun ketumbar. Setelah kuah agak kering, masukkan udang, jus lemon dan daun ketumbar. Gaul hingga mesra. Tutupkan api.

Angkat dan hidangkan.


Bahan-bahan :
400 gram udang – saiz sederhana
¼ sudu teh garam
1.5 l air
200 gram mee telur kering
Kuah sup :
Air rebusan udang secukupnya
½ sudu teh minyak masak
1 ½ sudu teh garam
150 ml air

Sos :
8 sudu makan lada merah kisar
5 sudu makan sos tomato
2 sudu teh halia parut
4 ulas bawang putih parut
2 sudu makan daun bawang cincang
1 sudu makan minyak bijan
½ sudu teh cuka
300 ml air
1 sudu makan jus limau nipis
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula pasir

Pelengkap :
Telur rebus
Limau nipis
Daun bawang cincang

Cara penyediaan :
Lumur udang dengan garam, perapkan selama 10 minit. Kemudian masukkan udang kedalam periuk bersama 1.5 liter air, didihkan dan rebus selama 10 minit Angkat dan toskan. Tapis air rebusan udang dan ketepikan sebanyak 1.2 l.
Satukan kesemua bahan sos, masukkan dalam periuk dan masak hingga pekat, tutup api.

Rebus mee telor dalam air mendidih sehingga lembut, angkat dan toskan. Masukkan mee ke dalam sos, kacau sampai tercampur rata.

Siapkan mangkuk sajian, bahagikan mee sama banyak ke dalam 4 mangkuk hidangan. Curah kuah sup, tambahkan udang dan telur rebus. Sajikan segera dengan taburi daun bawang dan hirisan limau nipis bila suka.


Bahan-bahan
½ kg udang saiz besar
5 helai daun limau purut - dihiris halus
1 cawan santan pekat - dicampur dengan 1 cawan air
4 sudu makan kerisik
2 sudu makan serbuk cili
1 batang serai - diketuk
Minyak masak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa

Bahan Giling
4 biji bawang merah
3 inci halia muda
2 inci lengkuas
2 batang serai
1 cm kunyit
6 biji cili padi (lebih jika suka pedas)
2 helai daun kunyit

Cara Penyediaan:Panaskan minyak dan tumis bahan giling hingga naik baunya. Masukkan serbuk cili dan tumis lagi hingga mesra.

Masukkan santan, serai serta kerisik. Biarkan hingga menggelegak. Kacau sekali sekala untuk mengelakkan santan menjadi berketul-ketul.

Setelah menggelegak seketika, masukkan udang. Biarkan hingga kuah pekat dan terbit minyak.

Sedia untuk dihidangkan.

Resepi Gulai Udang (Resepi kari udang)

Bahan-bahan:
600 gm udang segar
6 cili kering
2 bawang merah - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
2 cm halia - tumbuk
1 tangkai daun kari
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh biji ketumbar
1 sudu teh jintan putih
2 ½ cawan santan pekat dari sebiji kelapa
Garam secukup rasa
4 sudu makan minyak masak
1 biji limau nipis

Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak dan goreng daun kari selama 1-2 minit.
2. Masukkan bahan-bahan tumbuk dan goreng sehingga naik bau. Kacau sentiasa.
3. Masukkan kesemua rempah dan goreng selama seminit.
4. Masukkan santan dan biarkan mereneh selama 10 minit.
5. Perahkan asam limau dan tutup api.
6. Hidangkan dengan nasi.

Resepi Udang Goreng Tepung

Bahan-bahan:
500 gm udang
350 gm tepung gandum
3 sudu makan tepung jagung
2 biji putih telur – pukul hingga putih
1 cawan air
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menggoreng

Cara penyediaan:

1. Bersihkan udang, kopek kulit tapi tinggalkan bagahian ekor. Toskan.
2. Ayak tepung gandum bersama tepung jagung ke dalam mangkuk. Gaul rata.
3. Buat lubang di tengah-tengah mangkuk tepung, tuangkan air sedikit demi sedikit sambil dikacau untuk diadikan adunan tepung yang pekat.
4. Masukkan garam diikuti putih telur. Kacau perlahan-lahan.
5. Panaskan minyak. Celup udang pada adunan tepung dan goreng hingga keemasan.
6. Angkat dan hidangkan bersama daun salad, hirisan tomato dan sos cili jika suka.
Resepi Udang Goreng Berempah
(Spicy Fried Prawns Recipe – click here for English)

Bahan-bahan :
500 gms udang saiz sederhana besar — buang kulit dan bersihkan
4 bawang merah - a
2 ulas bawang putih - b
3 cm halia - c
1 cm kunyit – d (a,b,c & d tumbuk bersama-sama)
1 bawang besar — hiris
1 cawan santan pekat — dari ½ biji kelapa parut
1 sudu makan serbuk kari — gaul rata dengan 1 sudu makan serbuk kari
1 tangkai daun kari
1 sudu makan minyal masak
Garam secukup rasa

Cara penyediaan:
Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk sehingga naik bau. Masukkan daun kari.
Masukkan serbuk kari dan kacau sehingga naik baud an terbit mintak, pastikan tidak hangus.
Masukkan bawang besar dan santan kelapa. Masak hingga mendidih.
Masukkan udang dan panaskan hingga masak.
600 gram udang galah/udang lain
1 batang serai dititik
2 helai daun limau purut
5 biji cili padi
2 sudu makan jus lemon
1 sudu makan sos ikan
Pati Tomyam secukupnya
1 cawan air masak
Minyak masak untuk menumis

Cara Membuat:
Panaskan minyak. Tumiskan pati tomyam dengan serai.
Masukkan air masak diikuti cili padi, daun limau purut, jus lemon dan sos ikan.
Biarkan seketika.

Masukkan udang galah yang telah dibersihkan. Biarkan seketika hingga masak.
Hidangkan semasa panas.

½ kilo Udang
1 Tin kecil Tomato puri
1 biji Limau nipis
1 ikat Daun Ketumbar
1 cawan Air
Minyak secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

REMPAH GILING:
1 sdt Jintan halus
1 sdt Lada hitam
1 sdm Ketumbar
1 labu Bawang besar
1 ulas Bawang putih
5 biji Bawang merah
5 tangkai Lada kering
1 batang Serai

UNTUK HIASAN:
½ cawan Bawang goreng
1 biji Bawang besar (dipotong bulat)
1 tangkai Lada merah (dihiris)
1 tangkai Lada hijau (dihiris)

Panaskan minyak, tumiskan bahan-bahan yang telah digiling tadi. Masukkan air, tomato puri dan udang dimasak sehingga mendidih. Kemudian masukkan air perahan limau, garam, gula dan daun ketumbar. Masak sehingga kuah pekat. Akhir sekali, masukkan bawang besar, lada merah, lada hijau dan bawang goreng.


Bahan :
1 biji kelapa muda, parut memanjang
500 gr udang sederhana, kupas kulitnya
3 btr telur
3 tangkai cabai merah, hiris serong nipis
2 tangkai cabai hijau, hiris serong nipis
4 ulas bawang putih, hiris halus
8 ulas bawang merah, hiris halus
3 lbr daun salam, carik kecil-kecil
1/2 sdm garam
- - daun basil
- - daun pisang, bersihkan

Tumbuk halus:
4 tangkai cabai merah, buang bijinya
2 ulas bawang putih
6 tangkai bawang merah
3 cm halia, kupas
3 cm kunyit, kupas

Cara membuat :
1. Kacau kelapa muda, udang, telur, cabai, bawang putih, bawang merah, garam, dan bahan tumbuk, kacau hingga rata.
2. Ambil dua lembar daun pisang, letakkan adunan kelapa, tambahkan daun salam, daun basil, bungkus dan semat.
3. Panaskan dandang, masukkan bungkusan udang, kukus selama 40 minit. Angkat.
4. Sajikan.

Untuk 20 bungkus

Hidangan untuk 5 orang

Bahan:
500 gram udang, buang kulit
2 biji limau nipis, ambil jusnya
200 gram tempe, potong kecil dan nipis
2 cm lengkuas, ketuk dan hiris
2 helai daun salam
1 helai daun limau purut
1 btg serai, ketuk
50 ml air
1 sdm kicap manis
1/2 sdt gula pasir
1/2 sdt belacan
1/2 sdt cuka
1/2 sdt garam
Minyak masak secukupnya untuk menggoreng

Hiris halus:
2 tangkai lada merah
2 tangkai lada hijau
1 biji buah tomato
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih

Kisar halus:
3 tangkai lada kering
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 biji buah tomato

Cara membuat:
1. Perap udang dengan jus limau nipis dan garam selama setengah jam. Goreng hingga masak dan berubah warna.

2. Goreng tempe hingga keemasan, angkat dan toskan.

3. Ambil 3 sdm minyak goreng panas, tumis bahan yang telah dihiris bersama lengkuas, daun salam, daun purut, serai, dan bahan kisar, masak sebentar. Masukkan air, kicap manis, gula pasir, belacan, cuka, dan garam. Masak sampai harum.

4. Masukkan udang dan tempe goreng, kacau rata.


Bahan:
3 papan petai, keluarkan isinya
300 gr udang, buang kulit
5 bh bawang merah, dihiris
2 helai daun salam (pilihan)
2 cm lengkuas, diketuk dan dihiris
1 btg serai, diketuk
1 sdm gula pasir
1 sdt garam
50 ml air
2 sdm minyak goreng untuk menumis

Kisar halus:
10 tangkai cili kering, buang bijinya
2 ulas bawang putih
2 cm kunyit
2cm halia
2 biji buah keras
1 cm belacan

Cara membuat:
1. Panaskan minyak, tumis bawang merah hingga layu, masukkan bahan kisar, daun salam, lengkuas dan serai, kacau rata.
2. Masukkan udang, petai, gula pasir, garam dan air masak hingga meresap dan mendidih, angkat.

Bahan-Bahan
4 ekor Udang raja
2 batang Lada merah (dikisar)
3 batang Lada hijau (dikisar)
5 ulas Bawang merah (dikisar)
5 ulas Bawang putih (dikisar)
½ kotak Santan pekat
- Sedikit belacan (dibakar dahulu)
- Sedikit daun cekur (dihiris halus)
- Sedikit air, perasa, garam dan gula.
- Sedikit minyak untuk menumis
Cara Cara
1. Panaskan minyak kemudian masukkan bahan bahan yang telah dikisar tadi dan ditumis sehingga layu (jangan terlalu gareng)
2. Masukkan santan pekat, sedikit air jika terlalu pekat, garam, perasa, gula dan gaulkan sehingga sebati.
3. Padamkan api, masukkan daun cekur ke dalam periuk tadi.
4. Akhir sekali, siramkan rempah ke atas udang yang telah di goreng. Siap untuk dihidangkan.









Free Template Blogger collection template Hot Deals BERITA_wongANteng SEO